Op vrijdag 30 augustus was ik te gast bij Mysteryland in gemeente Haarlemmermeer. Het was een inspirerende middag met ruim 120 gasten, waarbij wethouder Marja Ruigrok (o.a. Economie, Innovatie en Cultuur), Marieke van Beugen (Projectmanager evenementenbureau Recreatie Noord-Holland) en Rosanne Janmaat (COO ID&T) ons een uniek kijkje achter de schermen gaven.
Mysteryland: het laatste festival van de zomer
Mysteryland is al ruim 30 jaar een begrip en wordt sinds 21 jaar georganiseerd aan de voet van Big Spotters Hill in het Haarlemmermeerse Bos. Het festival trekt jaarlijks 115.000 tot 120.000 bezoekers en biedt werk aan 4.000 mensen. Zo'n 15.000 festivalgangers kamperen op de tijdelijke camping op het land van het recreatieschap Spaarnwoude en van de ondernemers Gert-Jan Petrie en Jos van Koeckhoven. Leuke wetenswaardigheden hierbij zijn dat Gert-Jan ook zijn aardappelen aan het Friethoes levert, die daar zijn frietjes voor Mysteryland van snijdt. Jos levert met zijn zonnepanelen al enkele jaren via het elektriciteitsnet vaste stroom aan ID&T.
Positieve impact
Wethouder opende de inhoudelijke bijeenkomst met een sterk betoog over hoe én waarom Haarlemmermeer zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een aantrekkelijke evenementengemeente: “In de 31 dorpskernen die Haarlemmermeer rijk is werden er (en nog steeds) traditioneel veel dorpsfeesten en historische events georganiseerd. Nadat wij in 2002 gastheer/-vrouw van de Wereld Landbouwtentoonstelling Floriade waren geweest (2,3 miljoen bezoekers) wisten wij dat we dergelijke events uitstekend konden hosten en wát dat onze gemeente aan positieve impact kon opleveren. Het jaar erop organiseerde Mysteryland bij ons in de gemeente haar eerste festival”, aldus Ruigrok.
Duurzaamheid en innovatie als speerpunten
In mijn vorige column gaf ik al aan wat voor een positieve sociaal-maatschappelijke effecten de organisatie van een dergelijk groot festival op een gemeente kan hebben. Grote festivals dragen bij aan de sociale cohesie en brengen grote financiële voordelen met zich mee. Ze vergroten de naamsbekendheid van de regio en de inkomsten maken het o.a. mogelijk om recreatiegebieden te onderhouden en te verbeteren. Daarnaast stimuleren ze nieuwe samenwerkingen, creëren extra werkgelegenheid en versnellen infrastructurele aanpassingen.
De festivalbranche zet haar innovatieve kracht al jaren in op het gebied van o.a. de verbetering van logistieke processen en duurzaamheid. Zo draagt ID&T met Mysteryland actief bij aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame(re) producten en diensten en het testen daarvan. Bovendien zijn er door de jaren heen op het festivalterrein uiteenlopende lange termijn investeringen gedaan, waaronder de aanleg van een vaste stroomvoorziening en een vast waterpunt voor de campingbezoekers. Ongeveer 80% van het stroomverbruik van de 2023-editie van Mysteryland bestond uit vaste groene stroom. De overige 20% van het verbruik bestond voor een groot deel uit flexibele, duurzaam opgewekte energie.
Richtlijnen voor Duurzaamheid
Het is in veel gevallen goed merkbaar dat de samenwerking tussen Recreatieschap Spaarnwoude, gemeente Haarlemmermeer en ID&T op vele fronten z’n vruchten afwerpt. Marieke van Beugen, ‘poortwachter’ en projectmanager van de Noord-Hollandse recreatiegebieden, Rosanne Janmaat én haar achterban vormen daarbij een mooie tandem, gedragen en ondersteunt door de verschillende gemeentelijke afdelingen en instanties.
Zo ontwikkelde het team van Marieke, met input van ID&T eenduidige gebruikersvoorwaarden en overeenkomsten die inmiddels bij alle evenementen in de recreatieschappen worden toegepast. Evenementenbureau Recreatie NH bood in 2024, met haar 12 evenemententerreinen in 4 recreatieschappen, ruimte aan 24 grootschalige evenementen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook Amsterdam Open Air, Dance Valley en Mud Masters.
Verder droeg het evenementenbureau bij aan de realisatie van de ‘Duurzaamheidsladder Evenementen’, waarvoor alle festivals van het bureau een prachtige proeftuin vormden. Uit verschillende hoeken van de evenementensector bestond eerder de behoefte tot het landelijk harmoniseren van duurzaamheidscriteria voor evenementen. Initiatiefnemer Green Events zal de nieuwe ladder tijdens ADE Green presenteren.
Onderling begrip
Rosanne ging dieper in op de eerdergenoemde samenwerking met plaatselijke leveranciers. Maar ook de intensieve betrokkenheid van en communicatie met plaatselijke en regionale overheden, instanties en direct omwonenden bleef niet onaangeroerd. Zij vindt het belangrijk om dergelijke zaken structureel in de organisatie ingebed te hebben en altijd voor iedereen ‘ogen en oren’ wijd open te hebben staan.
Mede op basis van deze waarden en normen heb ik er daarom ook alle vertrouwen in dat de organisatie altijd adequaat zal reageren en handelen op eventuele kritiek of klachten. Dit jaar leverde de onverwachts veranderende windrichting bijvoorbeeld extra overlast in verder gelegen wijken en dorpen. Ik ben ervan overtuigd dat er hard en serieus aan gewerkt zal worden om ook dat een volgende editie te voorkomen.
Festivals als Mysteryland verdienen het wat mij betreft om gevierd te worden. Laten wij er ons samen hard voor maken om ze een mooie toekomst te kunnen blijven bieden.
Bronnen:
Recreatie Noord-Holland (recreatienoordholland.nl) | Welkom in Haarlemmermeer | Visit Haarlemmermeer | ID&T (id-t.com) | Duurzaamheidsladder Evenementen - Green Events
Foto’s: Rechtenvrij